štvrtok 22. decembra 2022

Päť spôsobov, ako uniknúť nepríjemným pocitom slabého sebavedomia

Päť spôsobov, ako uniknúť nepríjemným pocitom slabého sebavedomia

Mnoho ľudí žije celý svoj život bez toho, aby sa dostali k zdroju toho, čo pôvodne spôsobilo ich pocity nízkeho sebavedomia. Pretože si nie sú vedomí toho, ako môžu vyliečiť svoju bolestivú minulosť a preformulovať okolnosti, ktoré pôvodne viedli k interpretácii toho, že sú nehodní, nemilovaní alebo nejakým spôsobom nedostatoční, väčšina ľudí sa namiesto toho často uchyľuje k hľadaniu spôsobov, ako odvrátiť pozornosť od nepríjemných pocitov, ktoré ich sprevádzajú. pocit menejcennosti. Namiesto efektívneho stíšenia dotieravého hlasu minulých zranení hľadajú rozptýlenie, ktoré im pomôže dočasne zabudnúť na nedostatok sebadôvery a nedostatočný sebaobraz. Päť z najbežnejších spôsobov, ako si uľaviť od bolesti nízkej sebaúcty a slabého sebavedomia, zahŕňa nadmernú pozornosť venovanú práci, jedlu, športu, sexu alebo dokonca nakupovaniu. Rovnako ako všetky závislosti pomáhajú odvrátiť pozornosť od základného problému, ale nevyriešia ho, a preto je človek stále sužovaný pocitmi, ktoré si budú neustále vyžadovať väčšie úsilie, pred ktorými sa skrýva.

Workoholizmus

V našej kultúre je práca zvyčajne prijateľným prostriedkom na odvrátenie našej pozornosti. Tvrdou prácou sa zamestnávame do tej miery, že nám chýba voľný čas potrebný na premýšľanie nad našimi žiaľmi. Tí, ktorí nadmerne pracujú, sú často príliš unavení na to, aby si robili starosti s nedostatkom spoločenského života alebo honbou za zábavou, o ktorej sa často domnievajú, že si ju nezaslúžia zažiť. Práca poskytuje odmeny, ako sú peniaze, uznanie a pocit úspechu, čo všetko pomáha kompenzovať pocity zlyhania v iných oblastiach života.

Nie je to tak, že záväzok pracovať je zlý. V skutočnosti je to celkom obdivuhodné ako jedna zložka dobre vyváženého života. Keď sa to však preháňa prehnane, neumožňuje ctiť si iné rovnako dôležité prvky, ako je oddanosť rodine, priateľom, zábave, rekreácii, osobnému a duchovnému rozvoju atď. Posadnutosť prácou si môže vybrať svoju daň na zdraví, vzťahoch. a premárnené príležitosti na iné rovnako hodnotné aktivity.

Navyše, keď sa práca vykonáva z perspektívy, že človek nie je dosť dobrý v jednom alebo viacerých aspektoch svojho bytia, nemôže si ju naplno užiť. Pocity nízkeho sebavedomia a malého sebavedomia znižujú energiu tým, že spotrebúvajú pozornosť, ktorá by sa mohla využiť produktívnejšie na radostné prenasledovanie svojich cieľov, a nie na odvádzanie pozornosti od pretrvávajúcich negatívnych rozhovorov o sebe.

Prejedanie sa

Rovnako ako nadmerná práca, aj posadnutosť jedlom je často bežným únikom od pocitov nehodnosti. Jedenie môže slúžiť ako rozptýlenie a ako spôsob, ako sa dočasne cítiť lepšie. Často v jedle hľadáme emocionálne spojenie, ktoré nám chýba v blízkych, intímnych vzťahoch. Jedlo sa v našich mysliach často spája so šťastnými chvíľami s rodinou alebo priateľmi. Možno sme zažili odmenu za jedlo od našich rodičov alebo predstaviteľov autority za školské alebo športové úspechy. Pre mnohých sa jedlo stalo synonymom lásky. A tak sa v časoch stresu, strachu a osamelosti mnohí obracajú na jedlo, aby zaplnili prázdnotu, ktorú môže uspokojiť iba láska a sebarealizácia.

Zvyčajné prejedanie sa tiež vedie k tomu, že nie ste vo forme, máte nadváhu a vo všeobecnosti nie je príťažlivý v paradigme modernej západnej kultúry. Čím viac sa človek naje ako náhrada chýbajúcej sebalásky a intimity s ostatnými, tým sa pravdepodobne stane obéznejším. To zase umocňuje pocit, že čím je daná osoba ťažšia, tým menej sa do nej zmestí a tým klesá jej sebadôvera a sebavedomie. Čím väčšie sú pocity osamelosti a nevhodnosti k tomuto výsledku, tým viac je pravdepodobné, že bude hľadať pohodlie v jedle (obzvlášť vo vysokosacharidovej, tukovej, vysoko komfortnej odrode). Spustí sa tak začarovaný kruh, ktorý zaisťuje väčší prírastok hmotnosti a nižšie sebavedomie.

Športové a iné fyzické aktivity

Niektorí ľudia utekajú, aby prekonali pocity osamelosti, nudy, depresie alebo nedostatku sebahodnoty. Niektorí pumpujú železo, hrajú golf alebo cvičia v posilňovni, zatiaľ čo iní nájdu svoj vlastný jedinečný spôsob, ako odvrátiť pozornosť cvičením, koníčkami alebo športom. Mnohí by tvrdili, že takéto rozptýlenie je zdravý spôsob, ako načerpať energiu do činnosti, ktorá prispieva k dobrému fyzickému zdraviu. Avšak, ako každá posadnutosť, keď sa dostane do extrému s cieľom odvrátiť pozornosť od problémov, ktoré je potrebné vyriešiť, môže sa stať nezdravým prostriedkom na vyhýbanie sa oblastiam, ktoré vážne potrebujú pozornosť.

Nakupovanie

Ďalšou bežnou posadnutosťou kompenzovať nízky sebaobraz je nakupovanie. Zatiaľ čo niektorí nachádzajú dočasnú útechu v tom, že sa cítia atraktívnejšími nákupom najnovšieho a najštýlovejšieho oblečenia, topánok, doplnkov alebo dokonca áut a iných drahých hračiek, ak im to rozpočet dovoľuje (a mnohokrát, aj keď to nie je možné!), nutkaví nakupujúci zisťujú že pohodlie, ktoré hľadajú v materiálnych veciach, má zvyčajne krátke trvanie. Často si myslia, že pri nákupe nových šiat, športového kabáta, oblečenia alebo kolínskej vody sa budú cítiť lepšie. Žiaľ, nikdy to tak nie je. Avšak až príliš často takéto nadmerné míňanie posielajú shopaholikov ešte hlbšie do dlhov. To ďalej posilňuje alebo zhoršuje interpretáciu zlyhania, ktorú už mali, a naďalej znižuje ich sebaúctu a úroveň sebadôvery.

Existuje nespočetné množstvo iných závislostí, ku ktorým sa ľudia uchyľujú v snahe nájsť zmysel života, keď im chýba vlastná sebahodnota. Či už ide o nutkavé hranie hazardných hier, učenie sa, hranie na dvore, zdobenie domu alebo akékoľvek iné rozptýlenie, tí, ktorým chýba vnútorný pokoj, ho tak skoro nenájdu navonok so zameraním, ktoré sa snaží zakryť pocity nehodnosti alebo nemilosti.

Našťastie EXISTUJE spôsob, ako získať späť sebahodnotu a obnoviť sebaúctu na vysokú úroveň, ktorá poskytuje vnútorný komfort a naplnenie.

Pre ďalšie sebazdokonaľovanie - kliknite sem

Užitočné aplikácie a programy – odporúčané knihy a webové stránky

Pozrite si najobľúbenejšie produkty a nástroje pre obe pohlavia

Pozrite si domovskú stránku – a ďalšie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Fotografie India Tamil Sikkim Pondicherry Orissa Nagaland Meghalaya Madhya Kerala Maharashtra Karnataka Tunsang

 Turistický a vzácny fotoalbum krásnych ulíc a miest Indie Fotografie India Tamil Sikkim Pondicherry Orissa Nagaland Meghalaya Madhya Kerala...