pondelok 19. decembra 2022

Prevziať zodpovednosť, ktorá je spojená s bytím koučom

Prevziať zodpovednosť, ktorá je spojená s bytím koučom

Spoločnosť očakáva, že Spiderman, komiksový, televízny a filmový superhrdina s mimoriadnymi schopnosťami, bude zodpovedný za záchranu jeho mesta a sveta pred silami Zla. A nikdy nás nesklamal. Napriek pokušeniam vlastniť takéto sily využíva svoje schopnosti len pre dobro ľudí okolo seba.

Byť trénerom má podobné paralely. Nemajú nadľudské schopnosti, ako je röntgenové videnie alebo lietanie vzduchom pomocou magických lepkavých lán. Ale veľkí tréneri môžu mať skutočnú moc prostredníctvom svojich schopností pomáhať druhým a spolu s tým aj zodpovednosti viesť ostatných k úspechu. Toto je SKUTOČNÁ sila, ktorú možno použiť na pomoc skutočným ľuďom v TOMTO svete. Ak sa vám to podarí, tréneri môžu pomôcť ostatným zmeniť svoj život. Urobené zle a kouč môže viesť klienta nesprávnou cestou.

Takže s touto schopnosťou viesť svojich klientov k prejaveniu ich osobnej a/alebo obchodnej vízie prichádza zodpovednosť. Skvelí tréneri ich preberajú ako súčasť profesionálnej zodpovednosti. To môže zahŕňať všetko od uistenia sa, že sa váš klient pohybuje správnym smerom, dostať ho späť do kurzu, keď ním nie je, až po vývoj a sledovanie používania cvičení, ktoré mu pomôžu na ceste.

Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste boli zodpovednejším trénerom. Rovnako dôležité je, že tieto isté zručnosti môžete odovzdať svojim klientom, aby im pomohli viesť zodpovednejší život plný integrity.

Ako vzbudiť väčšiu zodpovednosť v sebe a vo vašom klientovi

#1 – Rozvíjajte sebauvedomenie.

Naučte sa a spoznajte svoje silné a slabé stránky, aby ste mohli objektívne vidieť svoje správanie. Rozpoznajte svoje nedostatky, získajte spätnú väzbu a v prípade potreby vykonajte zmeny. Čím viac si budete vedomí všetkých svojich aspektov, tým viac budete vedieť, akých klientov môžete koučovať najlepšie a rovnako dôležitých, ktorých najlepšie odporučíte ostatným.

Pozorne sa študujte a precvičujte si techniky sebahodnotenia, aby ste sa naučili, ako sa správate a aké účinky máte na ostatných. Ako ostatní za ich možnosť, spätnú väzbu a návrhy, ako sa stať lepším koučom.

#2: Naučte sa oddeliť zodpovednosť od starostí

Keď počujeme slovo zodpovednosť, často si pomyslíme: Iná úloha, iný problém. Zodpovednosť však nie je o starostiach s vecami, ktoré nám dajú na riešenie. Zvážte tento príbeh:

Raz v noci na konci druhej zmeny vyšiel vedúci prevádzky zo závodu, ktorý riadil, a prešiel okolo vrátnika. Vrátnik, ktorého míňal, povedal: Pán Smith, určite si želám, aby som dostal vašu výplatu. Ale nechcel by som mať s tým spojené starosti.

Aj vy sa môžete naučiť dať do náročnej práce maximum, ale potom ju nechajte pri dverách, keď budete mať voľno. Znepokojovanie nedosahuje nič iné, než že nás zožerie a v skutočnosti skončí tak, že budeme menej efektívni! Nedovoľte, aby obavy pokazili váš jasný úsudok a schopnosť podniknúť rozhodné kroky. Môžete sa to naučiť, keď rastiete.

Zodpovednosť za koučovanie by vás nemala zastrašovať. Práve o schopnosti pomáhať druhým je koučing. Prijmite povinnosti, ktoré s tým súvisia.

Nič nezískate staraním sa o to, či vaši klienti dosiahnu svoje ciele alebo nie. Zamerajte sa na ich podporu a inšpiráciu. Buďte ich partnerom v ich raste. Brainstorming s nimi, keď je to potrebné. V konečnom dôsledku je však zodpovednosťou vašich klientov prevziať zodpovednosť za dosiahnutie svojich cieľov. Len im pomáhate vidieť a dosiahnuť tento stav.

#3: Vezmite na seba vypočítané riziká a poučte sa zo svojich chýb

Efektívny kouč má odvahu požiadať svojich klientov, aby riskovali, keď sú výsledky a úspech neisté. Ochota riskovať zlyhanie je základnou vlastnosťou všetkých úspešných ľudí.

Ako kouč môžete pomôcť svojim klientom pracovať s rizikom a možným neúspechom. Pomôžte im naučiť sa analyzovať ich situáciu a možnosti. Spolupracujte s nimi, aby ste vymenovali klady a zápory pre každú možnosť, potom každej voľbe priraďte hodnotenie rizikového faktora od 1 do 5. Potom ich nechajte určiť pravdepodobnosť výskytu každého z nich. To im pomôže kvantifikovať a riadiť proces podstupovania rizika.

Viesť ich tiež k lepšej paradigme týkajúcej sa zlyhania. Čo je neúspech okrem skvelej spätnej väzby, že náš súčasný postup nie je správnou cestou? Použite tieto informácie na opravu kurzu. Zlyhanie sa nestane, kým sa nevzdáme. Ak sa nevzdáte, zlyhanie neprichádza do úvahy.

#4: Vlastniť a priznať si svoje chyby

Naše najväčšie lekcie a rast prichádzajú cez naše chyby. Každý ich robí; je to súčasť života. Pomôžte svojmu klientovi pochopiť to a budú schopní vyvodiť potrebné ponaučenia a prijať nápravné opatrenia. Ak urobíme hru na obviňovanie, neurobíme ani prvý krok (vlastníctvo) v tomto procese.

Nielen, že vlastníme svoje chyby a zlyhania, pomáhame nám byť pravdivejšími a silnejšími vo svojom vlastnom živote. Vlastníctvo a prevzatie zodpovednosti za ne umožňuje ostatným vidieť integritu a cnosť v nás, a tak ďalej získať ich rešpekt.

Pre ďalšie sebazdokonaľovanie - kliknite sem

Užitočné aplikácie a programy – odporúčané knihy a webové stránky

Pozrite si najobľúbenejšie produkty a nástroje pre obe pohlavia

Pozrite si domovskú stránku – a ďalšie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Fotografie India Tamil Sikkim Pondicherry Orissa Nagaland Meghalaya Madhya Kerala Maharashtra Karnataka Tunsang

 Turistický a vzácny fotoalbum krásnych ulíc a miest Indie Fotografie India Tamil Sikkim Pondicherry Orissa Nagaland Meghalaya Madhya Kerala...